Pun pariu că nu poți sta în mîini? Îl întrebă fetița cu privirea nerăbdătoare.

Ce zici, mă? Normal că pot, da nu o să fac cînd îmi zici tu. Na! Rodica, privindu-i, simți nevoia să ia atitudine, ia vedeți voi cum vă jucați și dărîmați bradul. Să vă văd atunci ce pariuri faceți cînd o să vă certe mama.

Afară se înserase și ea tot bătea maioneza. Castronul roșu, spălăcit, ros de sîrma de spălat, cu marginile tocite ca niște răni uscate, îl ținea într-un mod ciudat, aproape răsturnat în poală. O parte din grăsime i se vărsase pe bluză. Dar nu părea să o deranjeze. Mișca cu pricepere telul în spuma gălbuie, mai adăuga ulei din cînd în cînd și stropi de zeamă de lămîie. Mintea îi era însă preocupată de altceva. O privea pe Carmen. O admira cu ură. Ia uite ce șic și-a prins capotul ăla pe ea. Parcă-i pleacă picioarele alea din gît. Uite cum flirtează cu fiecare bărbat din încăpere. E o curvă, aia e. Și eu am nasul mai frumos ca ea. Avea ceva atrăgător pînă ce și în modul în care împacheta sarmalele. Nenorocitul nu voia să recunoască că se îndrăgostise de ea, dar într-un moment de luciditate își zise: îl pot condamna? Aș fi iubit-o și eu dacă nu eram femeie.

Cînd află că omul ei are o amantă, îi fusese floare la ureche să descopere cine era. Și se răzbunase, de fiecare dată cînd el lipsea de acasă. Pe ea. Pe familia ei, pe bărbatul ei. Într-un acces de furie, în spatele blocului ei, strigase cît o ținuseră plămînii: curvo, ești o curvă. CURVO! CARMEN E O CURVĂ. Fură bărbații altora. CURVA. Altă dată turnase 5 litri de vopsea albă pe ușa de la intrare. Ultima oară îi văzuse prin cartier mergînd agale. Pusese mîna pe un topor și făcuse țăndări ușa de la apartament. În cîteva rînduri Carmen chemase poliția, însă niciodată nu avusese curajul să meargă pînă la capat cu acuzațiile. Nu voia să lase niște copii fără mamă.

Deși amîndoi îi repetaseră în cîteva rînduri că nu este nimic între ei, că sunt doar parteneri de afaceri, nu se lăsă păcălită așa ușor, doar nu era proasta lor. Încercase să vorbească cu soțul lui Carmen. Bă, ăștia se fut, tu nu vezi? Nevastă-ta se fute cu altul. Dar el nu avusese nicio reacție, o privi netulburat și tăcu mai departe. Atunci realiză că bărbații sunt răul. Din cauza lui era mîncată pe interior de cancerul geloziei.

Undeva departe auzi copiii jucîndu-se, pe Carmen o văzu mișcîndu-și ușor șoldurile în ritmul muzicii, ei fumau așezați confortabil pe hol. Se ridică, puse castronul plin pe masă, apucă cu o mînă fundul de lemn, din cîțiva pași ajunse lîngă el, și, pînă să apuce cineva să reacționeze, apucă cu ambele mîini fundul de lemn și-l izbi în creștet, orbită, pînă cînd se simți apucată de gît și trîntită de perete, cu mîinile încă murdare de maioneză și sînge.

(Sabina Yamamoto)