livia.stefan

Fiat Lux!

Înainte cu mult de toate tăcerile și întunecimile și cu și mai mult înainte de nimic, era cel mai nimicul, nimicul absolut. Și Dumnezeu, tot moțăind în acest nimic total, s-a dezechilibrat și a căzut de pe scaun, lovindu-se tare în genunchi. Și atunci, nervos, a țipat: Să fie luminăăăă! Așa s-au născut toate astea de le știm mai mult sau mai puțin. Oamenii de știință tot caută urmele acestei lumini primordiale și se tot chinuie să  prindă  undele gravitaționale ale supărării divine.

 

Anno Domini 1979

Se năștea, deja plictisit, în deplina sărăcie a sătucului Pitușca, Vitalie. Vitea. Ursitoarele au dat buzna peste micuț, exuberante și mult mai pline de vitalitate decât el, să-i traseze coordonatele GPS în viață. L-au întrebat:

 • Ce vrei să te faci când vei fi mare, băiețel?
 • Pacifist, a răspuns Vitea, profund preocupat de mersul lumii.

Numai că totul se petrecea, o, vai, într-o zi de marți cu 3 ceasuri rele. Și totul a ieșit pe dos. Micuțul Vitea era băiat cuminte și bun cu fetele. Micuțul Vitea fura varză și cartofi de prin vecini.

În 79, Joseph Weber era deja discreditat. Fix cu 10 ani înainte, adică în 69, pretindea că știe să asculte, pe lângă piesele hippie, rock și roll, și muzica undelor gravitaționale. Aproape reușise. Fusese aproape celebru.

 

Doamna Venera

Pe lângă faptul că nu este nici moldoveancă și nici rusoaică, ci armeancă, doamna Venera are tot felul de alte legături cu Vitea. Nu numai că este o interpretă foarte iubită, ci îi este chiar soacră. Coincidențele îndrăznesc și mai mult:

 • tot într-o zi de 24 aprilie, în 1915, este înregistrat debutul îngrozitorului genocid armean (al doilea).
 • doamna Venera moștenește pofta de răzbunare și are apucături de Lider.
 • ziua de 24 aprilie 1979 era cucerită de Blondie cu Heart of Glass.
 • în 1704 (tot 24 aprilie), se lansează primul cotidian în America și anume Boston News-Letter. Politică, război, crime, vapoare, incendii, intrigi, loterie. A, și povestea piratului Barbăneagră.
 • abia ce fusese conceput Vitea, că rușii au și trimis-o-n spațiu pe Venus a lor – Venera 12, să o studieze pe Venus a Sistemului Solar. Venera 12 aterizează cu bine, în preajma Crăciunului. Vede o cometă, se încinge și emite frenetic date.

 

O fabulă pentru când va fi nevoie

A lăsat pâinea să se usuce pe masă cuțitul să ruginească pe masă farfuria să se îngălbenească pe masă mușamaua să șubrezească pe masă masa învelită în casă casa prăbușindu-se peste masă și s-a dus să trăiască.

 

Crăciun Fericit!

 • Ghici cine a făcut 18 ani? Vitea
 • Și, a făcut bairam?
 • Da.
 • Mișto! Cum? Cu cine? Unde?
 • Păi, cu alți trei prieteni. Erau săraci și se urau între ei, d-aia n-a chemat mai mulți. Plus că a așteptat ca toată lumea să uite de majoratul lui și a făcut chef tocmai de Crăciun.
 • Aaaa, păi și, au băut și ei zdravăn măcar?
 • Da. Au bătut zdravăn de mortal două femei și Vitea a încins-o pe o a treia cu fierul de călcat.

 

Echitate

Într-o aceeași zi de marți, 24 aprilie 1979, s-a mai născut, în Singapore, o fată, pe numele ei Laurenția Tan. Laurenția a ajuns paralimpică. Nu am găsit articole despre ea în limba română. Dar am văzut cum zâmbea și mângâia caii. Vieții nu i-a păsat. Ursitoarele nici măcar nu s-au obosit să se uite la ea. Tocmai ce citiseră despre Legea proximității.

Piatra simbolică  a zodiei = diamantul.

Duritate 10 pe scara Mohs.

 

re.volver.

În anul 2012 apărea cartea re.volver. În același an, Vitea și prietenul lui modest, Pisateli (Scriitorul) – specializat în servicii de protecție, puneau la cale asasinate rafinate, sub oblăduirea indirectă a sindicatului criminal rus – Solntsevskaya Bratva.

În Londra, Vitea găsește victima

Vitea armează

Trage

Vitea ratează

În București, Vitea greșește victima

Vitea armează

trage

Vitea ratează

Vitea armează iar

trage

Vitea ratează.

Vitea e plictisit.

 

Combinatul serviciilor funerare

După ce s-a distrat cum a putut, party după party cu volumul la max., lăsând muzica să alerge printre crucile coșcovite și după ce-a dărâmat WC-ul cimitirului, după ce-a obținut un 0,15% la alegerile Chișinăului pentru consilieri municipali, doamna Venera a îndreptat o oglindă spre domnul Traian Băsescu: priviți, o, priviți în jur, Stimate Președinte, priviți la acest joc politic rece, vor să mi-l ia pe Vitea, vor să mi-l extrădeze, să-i lase sufletul lui sensibil și îndrăgostit de frumos să putrezească, eu sunt artistă și fiica mea la fel. Mișmașurile și nedreptățile sunt mai aproape decât par.

 

Vor v zakone

Pe pielea hoților în lege, deasupra păienjenișului, Isus se roagă senin, bisericile își înalță turle după turle, stelele strălucesc feeric. Credința e mare și mare e și liniștea peste întinsa Rusie. Singur în celulă, Vitea se roagă. Vitea e pacifist.

Kalașnikovul lui scuipă între 30 și 600 de rugăciuni pe minut.

Makarovul lui suspină o muzică organică și tristă.

Vitea vede despre el în oglindă că-i un om simplu și șters. Banal – îi zice zodiacul.

Vitea zâmbește: sunt banal, dar sunt și senzual, îmi plac fetele, mă port bine cu ele.

Zodiacul: destul de agresiv în abordări.

Vitea se apără: la școală ședeam cu ochii în planșe și poze cu torturi medievale de când cu Inchiziția.

Oglinda: eu pot să fac o gaură de vierme prin care să treci.

 

Epitaf

Sunt un om simplu… care vine… apare… ratează… dispare.

 

(Livia Ștefan)