Credit foto: Sorina Vasile

– Știți care e partea cea mai bună? Dacă nu vă convine ceva, nu salvați, și e ca și cum nu s-a întâmplat.

Leia nu spune nimic. Se uită mirată așteptând explicația.

– Uite, zilele trecute o utilizatoare a noastră s-a certat cu prietenul ei pe o porcărie. Știți cum e la nervi, spui lucruri pe care nu le crezi și după aia îți pare rău. Și-au aruncat cuvinte grele, așa că – ce-au făcut? La sfârșitul zilei, când a apărut meniul cu „save and exit” au apăsat „nu” amândoi. A doua zi totul a fost perfect, ca și cum ziua precedentă nu ar fi existat.

– Înțeleg, spune Leia.

– V-am dat un exemplu ca să înțelegeți cum funcționează. Ăsta a fost un caz fericit, că au ales amândoi să nu salveze și au putut să își continue relația, dar au fost și situații mai neplăcute. Depinde mult de skill-ul pe care vi-l alegeți. Vă poate salva sau distruge relațiile.

– Skill-ul?

– Da, spune Marc și îi arată pe tabletă. E ca o superputere, pe care nu o știți decât dumneavoastră. Cum să vă explic eu, un adevăr pe care îl veți ști despre ceilalți utilizatori. Asta, de exemplu – și apasă pe tableta îndreptată spre Leia, îți arată care este ultimul mesaj trimis. Asta – și apasă un alt skill, e pentru ăia materialiști – spune zâmbind – îți arată contul bancar. Acum, știți cum e, toată lumea vrea să îi fie bine.

Leia rămâne tăcută și analizează denumirile skill-urilor.

– Iar asta, că aici voiam să ajung, e capul răutăților. V-am spus mai devreme că v-am dat un exemplu fericit. Cu skill-ul ăsta avem cea mai nefericită întâmplare. Îți arată minciunile. Erau cel mai frumos cuplu din realitatea noastră. Singurul cuplu cu compatibilitate 100%. Lucrau împreună, dar până nu au venit la noi nu au avut ocazia să se cunoască. Într-o seară s-au dus la niște prieteni, tot în aplicație. Au stat puțin și s-au scuzat că trebuie să plece, el lucra de noapte și ea nu voia să mai stea acolo fără el. V-am zis, erau ca două boabe într-o păstaie. Ce nu știa el, mă rog, nu știa nimeni, era că ea avea skill-ul pe care vi l-am arătat. Putea să vadă când o mințea cineva. De-aia îl și alesese pe el, avea 0 minciuni când s-au cunoscut și ani de zile rămăsese tot 0. Până în seara aia, când s-a întors din tura de noapte și avea 1 deasupra capului. Ea nu a zis nimic, a ieșit imediat, fără să salveze. Și, de afară, a șters și toată istoria lor. Acum e ca nouă. N-a reținut trădarea, nu l-a reținut nici pe el. E ca și cum nu s-ar fi întâmplat.

– Se poate și asta?

– Ce?

– Să ștergi istoria?

– Sigur că da. Odată intrat în baza noastră de date, poți să îți administrezi amintirile și experiențele cum vrei. Ce se întâmplă la noi, în realitatea noastră.

– Și ce șterg se pune că nu am trăit? Parcă n-aș vrea asta.

– Se pune că n-ați trăit în sensul în care nu aveți amintiri despre ce ștergeți, nimic, însă… și aici iar trebuie să mulțumim tehnologiei pe care am descoperit-o, toate se resimt în viața reală. E ce numim noi fler, al șaselea simț, intuiție… spuneți-i cum vreți. Experiența rămâne, se contorizează, însă nu și amintirea ei.

– Sună, nu știu cum să zic, sună înfricoșător de bine, spune Leia.

– Chiar e, nu înfricoșător, dar e bine. De ce credeți că s-a mutat totul în realitatea noastră? întreabă Marc.

– Și cât costă… aplicația, sau mă rog, să intru și eu în joc?

– Aplicație gratuită. Doar semnăm contractul că sunteți de acord ca noi să avem întreaga istorie a activității dumneavoastră. Chiar și ce ștergeți.

(Kira Stan)