Stătea sprijinită de gardul școlii și fuma o țigară, în timp ce se gândea cum o s-o fumeze pe următoarea. N-avea niciun chef să se întoarcă acasă, să-i vadă pe ai ei urlând unul la altul; taică-su călcase iar strâmb. Cu o angajată a lui, de la fabrică. Ghinionul ei era că o colegă de clasă avea o verișoară care lucra acolo și o anunța cu falsă îngrijorare ori de câte ori umblau zvonuri despre domnul director. De data asta, se zicea că o lăsase pe aia însărcinată. E, țipă maică-sa puțin la el, aia avortează și s-au împăcat. Să-i vezi că luna viitoare pleacă amândoi în concediu la Paris, ca de obicei. Măcar de n-ar uita să-i ia și ei ceva fain, care să-i placă cu adevărat, să nu trebuiască apoi să le spună că i-a dăruit cadoul unei colege care n-are norocul să primească haine franțuzești de la părinți. Chiar, o să le zică să-i aducă o…

Lovitura o aruncă pe trotuar, fără să mai aibă timp să privească în direcția de unde venise. O durere ascuțită o săgeta în genunchiul drept; încercă să se ridice, dar o mână subțire, cu unghii roșii, o împinse în piept și căzu din nou, de data asta în fund, ca un bebeluș care și-a ratat primii pași. Părul îi căzuse pe ochi și nu putea vedea mai mult de o siluetă care se aplecase asupra ei, o umbră care își înfipsese degetele în brațul ei și o apăsa cu putere în timp ce cuvintele îi ieșeau tremurat, cu efort:

Auzi, fată, am aflat de la maică-mea ce s-a întâmplat, toată fabrica vuiește și stiu că taică-tu e la belea mare. Să stii că n-am venit de sanchi aici, să mă chiorăsc la tine, să văd dacă arăți așa fițoasă cum se vorbește prin fabrică;  fata lu’ domnu’ director are genți scumpe și țoale de firmă gen! Cum are fetele de politicieni și de mahări, de le vedem noi la televizor gen. Nu, chiar nu mă interesează să știu cum arăți. Eu am venit numai să-ți spun că o să dați de dracu’ toți din familia voastră, dacă taică-tu nu se potolește. Tata e făcut varză tot de când a aflat ce face ăsta cu maică-mea. E durere dacă o prinde cu el într-o zi, să știi. Eu numa’ vă anunț, ca să vă pregătiți; are smardoii lui care e gata oricând să-l apere. Față de ei, nu e domnu’ tău director nimic, mă auzi, nimic, cu toți banii și aroganțele lui. Ăl bătrân e gelos rău de tot pe mama, o sună și când e cu mine la mall, să vadă ce face. Eu n-am nicio gară cu tine, să știi, poate ești o fată de treabă, tu nu mi-ai făcut nimic mie, nu mi-ai furat gagiul, nu i-ai supt-o, decât că am intrat în căcatul asta amândouă, fără să vrem… nu mai te uita la mine cu ochii ăia mari, că oricum nu știu dacă ai înțeles ce-ți spun eu aci. Eu decât am vrut să vin să-ți spun că o fi maică-mea croitoreasă și atât, da’ asta nu înseamnă că tre’ să vă bateți joc de ea; dacă vreți curve, luați-le de pe stradă, doar aveți destui bani, lăsați-o pă maică-mea în pace, să muncească. Dacă iese vreun scandal, pă ea n-o s-o creadă nimeni, și o dă afară și după aia trebuie să plece la muncă, în Italia sau în Spania, iar eu n-am niciun chef să-i fac mâncare lu’ taică-miu până la optișpe ani.

Hai, că om vedea noi ce se mai întâmplă, nu te speria și tu, că eu numa’  ți-am zis.

Îi arse o palmă peste față, după care se îndepărtă, aruncând priviri furișe în jur.

(Ioana Grecu)