Stătea pe bordură și își ronțăia colțul baticului decolorat. Nadia, așa îi spuneau studentii când o vedeau zilnic în drumul lor spre cursuri; era nelipsită din fața chioscului cu sandvișuri și sucuri, unde părea abonată la ciocolata caldă din care sorbea încet, trecându-și limba peste buze ca să prindă și picăturile care i se prelingeau din gura rujată cu contur. Nadia nu era numele ei adevărat, un student algerian o numise așa, văzându-i tenul măsliniu care îi amintea de femeile din țara lui. Avea o strălucire pe care i-o dădeau ochii sfredelitori și care păreau că râd de cel pe care îl fixa.

Umbla vorba că era curva studenților greci boboci; mulți dintre ei erau virgini, iar colegii lor din anii mai mari le făceau cunoștință cu ea încă din primele zile ale semestrului I. Serviciile ei erau foarte căutate și dacă te întrebai ce vedeau toți bărbații ăștia tineri la ea, te-aș fi trimis tot la privirea aceea pătrunzătoare, care le făcea pe fete să roșească și pe băieți să o privească cu insistență, mirați de ce putea trezi în ei femeia aceea uscățivă, îmbrăcată ponosit, dar care se lipea de tine dacă erai bărbat fără ca măcar să te atingă, trăgându-și pardesiul peste piciorul cu ciorapul rupt sau dezbrăcându-se de el cu o mișcare bruscă, de parcă vroia să-l arunce cât colo…

Deși stătea permanent la intrarea în Universitatea de Medicină, nimeni nu o văzuse niciodată tristă, beată sau nemulțumită. Avea doar sclipirea aceea batjocoritoare, ațâțâtoare și o nepăsare în fiecare gest, fie că se urca în taxi alături de vreun tip cu fața măslinie ca a ei, care o zorea, jenat de privirile celor din jur: Come on, come on!, fie că șopocăia minute în șir cu un domn în pardesiu bej, cu o servieta în mână.

Era o după-amiază de vară ploioasă; o studentă corpolentă, cu halatul alb într-o mână și cu un craniu în alta, trecu pe lângă ea și-i aruncă printre dinti: Iar e convocată curva la ședintă!

Femeia se opri din vorbit, întoarse capul spre fată, o măsură cu privirea și, pentru prima dată de când o observa, paznicul din ghereta lipită de poarta Universității, o văzu zâmbind. Și tot pentru prima dată de când păzea intrarea, trecătorii întoarseră capul după el când strigă: Nu e curvă, e fosta decană! A innebunit după ce și-a prins în pat copiii facand sex, pe fiică-sa cu fratele ei!

(Ioana Grecu)