Se termină și 2016, un an destul de nefast pentru cei din bula noastră (Brexit, Trump, PSD), dar unul de care personal nu am de ce să mă plâng. Acum un an aveam o singură certitudine și nicio altfel de dorință legat de ce se va întâmpla. Da, m-am însurat, în plus am călătorit pe trei continente și am fost fericit. Plictisitor de fericit. Când am terminat liceul am fost întrebați ce vrem să facem peste zece ani. Răspunsul meu, cu aroganța unui puști de 18 ani care crede că totul i se cuvine, a fost “Să mă simt bine în pielea mea”. Și așa s-a născut dorința de a rămâne în zona de confort.

Din dorințele clare la început de an, una singura mi-a rămas în minte și am scris deja despre ea acum două episoade: să-mi găsesc jumătatea (atunci cred că era mai mult despre a-mi pierde virginitatea, dar bariera dintre sex și dragoste era inexistentă). Sunt convins că au mai fost și dorințe clișeice de a mă lăsa de fumat, de a face mai multă mișcare sau de a bea mai puțină bere, dar pe astea le-am ignorat din prima zi a următorului an.

Căutându-mi inspirația pentru dorințe de an nou am dat peste ce am scris acum patru ani, la câteva zile după ce am ajuns în același pat cu tipa care încă mă suportă:

„Mai groaznic decât să te trezești singur e să te trezești lângă cineva pe care să o faci fericită și care să te facă fericit. Atunci când te trezești singur e simplu: mergi la baie, te întorci la birou, deschizi laptop-ul, intri pe un site, te masturbezi și după aia te gândești că va veni ziua când nu va trebui să fii atât de penibil. Când te trezești lângă tipa care crezi că te împlinește e mult mai sinistru: mergi la baie, te întorci în pat și o săruți, îi mângâi sânii, terminați fericiți, te duci în bucătărie, îi pregătești micul dejun și apoi mergi împreună cu ea spre muncă. Nu ai timp să te gândești că “o să fie mai bine”. Gata, ești împlinit, nu știi ce să mai ceri de la viață”.

Acum lucrurile nu mai stau neapărat la fel. Sunt unele dimineți în care în loc să mă trezesc și să-i sărut sânii aștept să plece singură spre birou și să intru pe unul din acele site-uri ca să mă pot masturba în liniște, dar ideea rămâne. Ce pot să cer de la mine pentru 2017? Casă, mașină, copil? O să vină de la sine. Să slăbesc? Îmi place să beau bere. Ceva legat de Job? O să vină de la sine. Să îmi găsesc o pasiune nouă? Îmi place să beau bere. Să mă las de fumat? O să vină de la sine. Să scriu mai constant și mai serios? Îmi place să beau bere.

Am încetat să vreau pace pe pământ în momentul în care mi-am dat seama că nu e de mine să devin astronaut. Dacă ar fi să mă iau în serios și să-mi fac o listă de lucruri pe care mi le doresc de la acest an prim aș începe cu faptul că mi-aș dori să-mi dau seama că e ok să nu mă simt bine în pielea mea. A cincea bere e mai mișto ca a patra, a șasea și mai și; un lucru pentru care depui ceva efort ca să se întâmple nu e natural; așa sunt eu. Multe motive să rămân în bula mea. Sau poate să o sparg.

(Gelu Blanariu)